BMI (Body Mass Index)

BMI (Body Mass Index), ook wel queteletindex (QI), geeft de verhouding tussen lengte en gewicht weer. In de gezondheidszorg wordt BMI veel gebruikt als hulpmiddel om te beoordelen of er wel of geen sprake is van een gezond gewicht.

BMI <18,5 = ondergewicht
BMI 18,5-25 = 'gezond gewicht'*
BMI 25-30 = overgewicht
BMI >30 = obesitas

Tekortkomingen


Ondanks dat de BMI tegenwoordig wel zo gebruikt wordt is deze nooit bedacht om te bepalen of er sprake is van over- of ondergewicht bij individuele mensen. De BMI is bedacht om statistieken te verkrijgen over groepen mensen. BMI zegt enkel en alleen iets over de verhouding tussen lengte en gewicht. Deze waarde zegt niets over lichaamsvet en gezondheid. Zo kan een bodybuilder (lage vetmassa - hoge spiermassa) op papier een te hoog BMI hebben maar in de praktijk een laag vetpercentage. Ook kan iemand met een hoger BMI gezonder zijn dan iemand met een lager BMI.

*Persoonlijke toevoeging


Ik wil mijn kennisbank het liefst vrij van meningen en zo informatief mogelijk houden maar ik merk dat ik dat bij dit stuk lastig vind. Ik ben geen fan van de mate waarin BMI gebruikt wordt in onze huidige medische wereld en het hokjes denken dat hiermee wordt gecreëerd. Alleen al het feit dat een BMI tussen de 18,5 en 25 gezond gewicht wordt genoemd vind ik nergens op slaan. Het wekt de illusie dat iedereen met een BMI tussen de 18,5 en 25 gezond is en alles en iedereen daarboven of onder ongezond is. Ik vind dat we verder moeten kijken en dat we moeten voorkomen dat mensen met een zogenaamd afwijkend BMI standaard als probleemgeval gezien worden.

 

 

 

 
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down