Tips bij lactose-intolerantie
Lactose-intolerantie komt in Nederland bij zo'n 2% van de volwassen bevolking voor. Lactose-intolerantie houdt in dat lactose niet goed verteerd wordt doordat er niet voldoende lactase aanwezig is in de dunne darm. Lactase is het enzym dat lactose afbreekt tot glucose en galactose. Het niet goed afbreken van lactose leidt vervolgens tot gasvorming en diarree.
Omdat zuivelproducten nuttige voedingsstoffen bevatten en geassocieerd worden met een kleinere kans op de ontwikkeling van kanker en diabetes type 2 is het fijn dat er manieren zijn om toch zuivel te kunnen consumeren.
1. 6 tips bij lactose-intolerantie
1. Kies lactosevrije zuivel
Lactosevrije zuivel kun je tegenwoordig in elke supermarkt vinden. Er is bestaat naast lactosevrije melk ook lactosevrije (Griekse) yoghurt, kwark, crème fraîche en roomkaas.
2. Kies plantaardige zuivelvervangers
Plantaardige zuivelvervangers bestaan in vele vormen. Zo heb je o.a. keuze uit allerlei vervangende producten op basis van soja, kokos, haver, rijst, amandelen etc.
3. Maak gebruik van lactase tabletten
Met lactase tabletten hoef je je niet druk te maken over de hoeveelheid lactose in een maaltijd. Vooral handig wanneer je een keer buiten de deur eet en toch dat lekkere toetje wilt eten. Je neemt vlak voor de maaltijd 1 of 2 tabletjes en de lactase zorgt ervoor dat de lactose afgebroken wordt en je zo geen vervelende klachten zoals winderigheid of diarree krijgt.
4. Zure zuivel geeft vaak minder klachten
Over het algemeen kunnen zure melkproducten beter verdragen worden dan gewone melk omdat ze minder lactose bevatten. Experimenteer dus eens met yoghurt, kwark, karnemelk of kefir.
5. Harde kaas bevat weinig lactose
Veel kaassoorten vallen af omdat ze rijk aan lactose zijn. Gelukkig bevat onze Hollandse Goudse kaas nauwelijks lactose en kan door veel mensen met een lactose-intolerantie dus veilig gegeten worden.
6. Verdeel zuivelinname over de dag
Met een intolerantie is het vaak zo dat er wel een bepaalde hoeveelheid verdragen kan worden. Het kan dus helpen om de zuivelinname goed te verdelen over de dag zodat er niet in één keer teveel lactose binnenkomt. Ook kan het helpen om zuivel te combineren met andere voedingsmiddelen. Het kan zomaar zijn dat een glas melk in combinatie met een boterham beter valt dan het glas melk zonder iets erbij opdrinken.