14 gezondheidstips om vandaag nog mee te beginnen

14 gezondheidstips om vandaag nog mee te beginnen

Gezondheidstips waar je vandaag nog mee zou kunnen beginnen, dat is waar dit artikel om draait. We denken namelijk vaak nogal ingewikkeld als het over leefstijl gaat. In plaats van ingewikkeld denken kun je ook gewoon beginnen.

1. Drink water

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het helpt ons afvalstoffen afvoeren, voedingsstoffen naar de cellen te vervoeren, ons afweersysteem te versterken etc. Te weinig drinken kan daarnaast resulteren in een vervelende hoofdpijn, droge mond en droge lippen. Probeer zeker 1,5 liter water per dag te drinken en dit ook te verdelen over de dag. Vergeet je vaak te drinken? Een mooie fles die je altijd bij de hand hebt kan je er aan helpen herinneren genoeg te drinken.

2. Kom in beweging

Bewegen is gezond. Dit betekent uiteraard niet dat je jezelf direct naar de sportschool moet slepen. Wil je simpel beginnen? Trek je schoenen aan en ga een stuk wandelen. Pak de fiets eens wat vaker in plaats van de auto, dit scheelt ook nog eens benzinegeld. Een activity tracker kan extra motiverend werken als je meer wilt gaan bewegen.

3. Neem tijd voor jezelf

Altijd maar in de weer voor iedereen behalve jezelf? Niets mis met iets doen voor een ander maar wellicht is het tijd om ook eens iets voor jezelf te doen. Tijd voor jezelf nemen is een manier van zelfzorg en brengt meer balans in je leven.

4. Eet volkoren producten

Het advies is om dagelijks 30-40 gram vezels te eten. We eten gemiddeld de helft, zo'n 20 gram per dag. Vezels dragen bij aan onze spijsvertering, geven langer een vol gevoel en verkleinen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Vezels vind je dus o.a. in volkoren producten maar ook in groente, fruit, aardappelen, noten, zaden en peulvruchten.

5. Voeg eiwitten toe aan je maaltijd

Om je bloedsuikerspiegel gedurende dag stabiel, en dus langer een vol gevoel, te houden kun je eiwitten aan elke maaltijd toevoegen. Net zoals vezels kunnen eiwitten er dus voor zorgen dat je minder behoefte hebt om te snaaien. Daarnaast is eiwit een belangrijke bouwstof voor de cellen in ons lichaam en houdt het onze spiermassa in stand. Eiwitten vind je in o.a. vlees, vis, kip, ei, melk(producten), kaas maar ook in plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten, noten, zaden, granen, tofu en tempé.

6. Respecteer je honger

Je honger respecteren betekent niet alleen dat je iets eet wanneer je honger hebt maar ook dat je genoeg eet. Stel het eten niet langer uit op momenten dat je honger hebt en probeer het zeker niet te onderdrukken met een glas water. Het boek Intuïtief Eten leert je alles over het luisteren naar de signalen van jouw lichaam.

7. Voel je verzadiging

Naast je honger respecteren is het fijn om het punt van verzadiging te leren ontdekken. Wanneer je eet tot je verzadigd bent zal je merken dat dit een hoop rust geeft gedurende de dag en uiteindelijk minder leidt tot overmatig en ongecontroleerd eten.

8. Doe iets ontspannends

Probeer regelmatig iets ontspannends te doen om stress niet de overhand te laten hebben in je leven.

9. Neem de tijd om te eten

Tegenwoordig hebben we altijd maar haast. Eten is daarbij in veel gevallen slechts een bijzaak geworden. Tijd nemen om te eten zorgt ervoor dat je beter verzadigd bent en is tevens een kans om even een rustmomentje voor jezelf in te lassen.

10. Eet zonder afleidingen

Zoals ik hierboven al noemde is eten voor veel mensen een bijzaak geworden. Probeer eens te eten zonder de afleiding van de televisie of je telefoon. Eten zonder afleiding helpt je meer te genieten van je maaltijden, dit zorg er weer voor dat je sneller verzadigd, meer voldaan bent van je maaltijd en meer in contact staat met je lichaam.

11. Ga iets leuks doen met iemand

Wist je dat eenzaamheid de kans op voortijdig overlijden vergroot? Eenzaamheid wordt net als stress in relatie gebracht met een negatieve invloed op het immuunsysteem. Investeren in sociale contacten draagt dus bij aan je gezondheid op lange termijn.

12. Ga op tijd naar bed

Een volwassene heeft gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per dag nodig. Slaaptekort wordt in relatie gebracht met aandoeningen zoals burn-out, depressie, dementie en hartklachten. Ga je regelmatig laat naar bed en slaap je hierdoor eigenlijk niet genoeg? Duik vanavond eens wat vroeger je bed in.

13. Doe eens even helemaal niets

We staan met z'n allen altijd maar aan. Gewoon eens even helemaal niets doen helpt een overprikkeld brein voorkomen. Het is goed om niet áltijd maar bezig te hoeven zijn.

14. Ga naar buiten

Daglicht en buitenlucht dragen bij aan een positief gevoel. Daarnaast is naar buiten gaan goed te combineren met eerdergenoemde tips zoals meer bewegen, tijd nemen voor jezelf en iets ontspannends doen.

De belangrijkste tip is trouwens vooral niet alles in één keer willen doen. Bekijk bovenstaand lijstje nog eens goed en pik er één uit waar voor jou de meeste verbetering mogelijk is. Een habit tracker kan je helpen je goede voornemens ook daadwerkelijk in de praktijk te gaan brengen.



Reactie plaatsen