Hoeveel honger heb je?

Hoeveel honger heb je?

Honger is voor veel mensen een moeilijk iets zoals ik eerder al schreef in dit artikel. Mensen met een dieetverleden hebben nogal de neiging tot zwart-wit denken. Dit uit zich mogelijk ook met betrekking tot honger. Je hebt wel of geen honger en daartussen zit niet veel. Toch? Dat is dus niet helemaal waar. Daartussen zit nog een hele hoop.

De Hongerschaal

Om je honger te leren (her)kennen kun je gebruik maken van onderstaande hongerschaal. Met deze tool wil ik je helpen de verschillende niveaus van honger te leren herkennen. Er is geen goede of verkeerde manier om deze tool te gebruiken. Je wordt er niet op afgerekend als je je honger met een 3 scoort terwijl het eigenlijk een 4 was. Het doel van deze hongerschaal is vooral de verschillende niveaus van honger bij jezelf leren herkennen, dat er dus nog meer is dan alleen het wel of geen honger hebben.

Waarom zou je je honger willen scoren?

Als jij niet langer wilt diëten dan is het handig dat je weet hoeveel je honger hebt zodat je zelf in kunt schatten hoeveel je op dat moment gaat eten. Wanneer je een dieet volgt dan eet je meestal op voorschrift van iemand anders. Iemand anders – het dieet in dit geval – vertelt jou wat, wanneer en hoeveel je moet eten. Geen, weinig of veel honger? Dat doet er meestal niet zoveel toe.

Wanneer je de verschillende niveaus van honger erkent dan begrijp je dat het niet logisch is om zowel twee crackers met kipfilet te eten als je een 2 scoort als wanneer je een 5 scoort.

Hongersignalen

Geen idee hoe honger voelt? Niets om je voor te schamen. Het is namelijk helemaal niet gek dat je honger niet als zijnde herkent als je hier normaal gesproken helemaal niet naar luistert. Honger komt in verschillende vormen en kan bij iedereen weer andere signalen veroorzaken.

Een aantal voorbeelden van hongersignalen:

Maag: borrelen, knorren, leegte, maagpijn, misselijk
Keel en slokdarm: doffe pijn, knagend gevoel
Hoofd: hoofdpijn, licht in je hoofd, verminderde concentratie, meer gedachten over eten
Humeur: geïrriteerd, chagrijnig, wellicht merk je dat je harder je best moet doen om niet boos te reageren
Energie: loom, slaperig, nergens zin in hebben
Overig: beven, trillende handen

Mocht je nu zoiets hebben van “Jeetje wat een gedoe dat scoren.”. Het is natuurlijk helemaal geen must elk signaal / gevoel een cijfer te gaan geven. Het gaat er om dat je verschil leert herkennen in hoeveel honger je hebt. Dat kan met een cijfer maar dat kan ook met woorden. Je bent al goed op weg als je het gevoel plezierig, onplezierig en neutraal van elkaar weet te onderscheiden.

Wil je stoppen met het eeuwige diëten maar weet je niet goed waar te beginnen? Het leren (her)kennen van honger en hier vervolgens ook echt naar luisteren is een hele belangrijke eerste stap. Kom je er zelf niet uit? Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je graag.

Reactie plaatsen