Intuïtief Eten

Intuïtief Eten

Wat is Intuïtief Eten?

Intuïtief eten is een anti-dieet methode bedacht door Evelyn Tribole en Elyse Resch, twee Amerikaanse diëtisten. De eerste druk van het boek Intuitive Eating verscheen in 1995. Ook is het boek in 2021 vertaald naar het Nederlands. Intuïtief eten is het tegenovergestelde van diëten. Aan de hand van 10 principes neem je afscheid van het eeuwige diëten en leer je vertrouwen op de innerlijke signalen van je eigen lichaam, denkende aan honger en verzadiging. Daarnaast speelt voldoening, lief zijn voor je emoties en beweging op een manier die bij jouw lichaam past een grote rol. 

Na jarenlang diëten is het niet gek dat je je eigen lichaam niet meer vertrouwt. Het grootste voordeel van intuïtief eten is dat je leert vertrouwen op jezelf en dat je daardoor nooit meer een dieet nodig hebt.

Bestel hier het Engelstalige boek Intuitive Eating >>>
Bestel hier het Nederlandstalige boek Intuïtief Eten (officiële vertaling van het boek Intuitive Eating) >>>

De 10 basisprincipes van Intuïtief Eten:

1. Zet de dieetbril af

Bevrijd jezelf van de tijdschriften, dieetboeken, social media accounts en alles dat jou belooft dat afvallen snel, makkelijk en blijvend is. Accepteer niet langer dat de dieetindustrie over de rug van jouw onzekerheden miljarden verdient. Accepteer niet langer dat deze industrie jou het idee wil geven dat je pas goed genoeg bent wanneer je een x aantal kilo’s lichter bent. Je bent geen mislukking, diëten zijn er nu eenmaal voor gemaakt om vooral op korte termijn resultaat te geven. Dat is ook precies waarom het elke keer opnieuw beginnen weer zo verleidelijk is. Dé reden waarom je elke keer denkt, “Ik probeer het nog één keer.” Hallo vicieuze cirkel.

Intuïtief eten hongersignalen

2. Respecteer je honger

Het leren herkennen van hongersignalen geeft je het vertrouwen in jezelf en je lijf weer terug. Honger is slechts een signaal van het lichaam dat er brandstof nodig is. Honger is niet eng. Honger hoef je niet te negeren. Honger negeren kan in veel gevallen juist tot eetbuien leiden. Een logisch gevolg aangezien je lijf niet voldoende energie binnenkrijgt. Deze eetbuien zijn voor jou vervolgens een bevestiging dat je geen maat kunt houden en dat je (nog meer) regels en restrictie nodig hebt om jezelf in bedwang te houden. Terwijl het juist die strenge regels zijn die weer tot eetbuien leiden.

3. Sluit vriendschap met eten

Stop het gevecht met eten. Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming alles te eten wat je wilt. Onvoorwaardelijke toestemming betekent zonder regels met betrekking tot wat, wanneer en hoeveel je eet. In plaats daarvan ga je juist op zoek naar voldoening. Door jezelf dingen te verbieden maak je het jezelf onnodig moeilijk, de verboden vrucht is namelijk altijd de lekkerste. Mogelijk kun je je niet voorstellen dat het ook voor jou mogelijk is om ‘verboden’ voedingsmiddelen in huis te hebben zonder dat je de behoefte voelt alles direct helemaal op te eten… Onthoud dat intuïtief eten een proces van vallen en opstaan is. Tientallen jaren diëten met alle bijbehorende regels heb je niet in een week afgeleerd.

4. Stuur de eetpolitie weg

Te beginnen met de eetpolitie in je hoofd. Dat stemmetje dat continu elke hap beoordeeld met goed of fout. Het stemmetje dat jou continu een schuldgevoel bezorgt. Het stemmetje dat de meest onrealistische regels voor je opstelt. Regels die zo streng zijn waardoor falen de enige optie is. Dit stemmetje ben je niet zomaar kwijt. Mogelijk raak je het stemmetje nooit helemaal kwijt. Dit stemmetje komt namelijk grotendeels voort uit de dieetindustrie, de industrie die jou er nog steeds dagelijks van probeert te overtuigen dat je beter, leuker en gezonder bent wanneer je slank bent. We gaan dit stemmetje niet onderdrukken, zie het meer als vriendelijk de mond snoeren. Je leert met het stemmetje omgaan door te leren dat het stemmetje niet de waarheid vertelt.

5. Voel je verzadiging

Naast het leren kennen van hongersignalen leer je ook herkennen wanneer je vol zit. Of beter nog, wanneer je verzadigd bent. Door tussen het eten van een maaltijd eens te pauzeren en stil te staan bij verzadiging leer je wanneer je genoeg hebt. 

6. Ontdek voldoening

Intuïtief eten pastaVoldoening ontdekken betekent dat je op zoek gaat naar plezier. Je kan nog zo vol zitten maar als je niet voldaan bent is de kans groot dat je vroeg of laat gaat snaaien omdat je niet naar de werkelijke behoefte van je lijf hebt geluisterd. Daarnaast mag eten ook gewoon plezierig zijn. Wanneer eten een plezierige beleving is, denk aan een mooi gedekte tafel, fijn gezelschap, eten dat je lekker vindt etc., zal je merken dat je sneller genoeg hebt.

7. Wees lief voor je emoties

Angst, boosheid, verdriet, verveling… Emoties waar we allemaal mee te maken krijgen. Op korte termijn kan eten deze emoties onderdrukken, weggaan doen ze niet. Wanneer emotie-eten jouw gezondheid op de lange termijn in de weg staat zal je het probleem bij de oorzaak aan moeten pakken. Een dieet is helaas slechts symptoombestrijding en daarnaast slechts een korte termijn oplossing die jou op de lange termijn nog slechter over jezelf laat denken. 

8. Respecteer je lichaam

Het is moeilijk om diëten los te laten als je onrealistische verwachtingen over je lijf hebt. Elk lichaam is anders. Maatje 36 is niet haalbaar voor iedereen, hoe graag de dieetindustrie je dit ook wil laten geloven. Dit heeft niets met wilskracht maar alles met genetica te maken. Geef je lijf het respect dat het verdient en reken het vooral niet af op het getal dat de weegschaal je laat zien. Dit getal zegt niets over jouw gezondheid. Als de focus op afvallen ligt luister je niet langer naar de behoefte van je lijf. Wanneer je naar de signalen van je lichaam leert luisteren dan zal je uiteindelijk op een punt komen waar je lijf zich prettig bij voelt.

9. Beweging - voel het verschil

intuitief eten bewegingJe lichaam is graag in beweging, maar tegenwoordig draait beweging vooral om het verbranden van zoveel mogelijk calorieën, of je het nu leuk vindt of niet. Beweging mag plezierig zijn. Wat vind je leuk? Wat voelt prettig voor jouw lijf? De kans is groot dat je beweging langer volhoudt wanneer je het naar je zin hebt en wanneer je de voordelen ervan ervaart. Beweging heeft zoveel meer voordelen dan het verbranden van calorieën. Denk aan de energie die je ervan kan krijgen, een goede conditie, een soepel lijf, een goede nachtrust, een sterker lichaam, verbeterde bloedwaarden (bijv. bij diabetes), meer energie etc.

10. Eer je gezondheid

Intuïtief eten draait zeker niet om alles eten wat los en vastzit of alleen maar chocoladetaart eten op het moment dat je honger hebt. Intuïtief eten draait vooral om het vinden van een voedingspatroon dat al jouw behoeften bevredigt. Behoeften met betrekking tot je lichamelijke gezondheid maar ook je mentale gezondheid (sociale leven, smaakbeleving, gemoedstoestand enzovoorts). Gezond zijn hangt af van vele factoren, op een hoop factoren hebben we geen invloed. Een gezond voedingspatroon is één van de factoren waarmee we enigszins invloed uit kunnen oefenen op onze gezondheid. Ook wanneer je met intuïtief eten aan de slag gaat leer je dus hoe een gezond voedingspatroon er voor jou uit zou kunnen zien.

 

Reactie plaatsen