Flexibel mealplannen

Flexibel mealplannen

Een voorgeschreven dieet of eetschema aanhouden biedt meestal weinig ruimte voor flexibiliteit. Daarnaast heb je wellicht niet elke dag zin in precies dat wat er op je schema staat. En hoe kun je trouwens op zondag al weten hoeveel honger je op donderdag gaat hebben?

Betekent dit dat je dan alles maar op zijn beloop moet laten en op het moment dat je honger krijgt pas gaan bedenken wat je wilt eten? Nee. Klassiek voorbeeldje van zwart-wit denken. Gelukkig is er ook nog zoiets als een middenweg, flexibel plannen.

Zo doe ik het*:

Mijn maandag ligt meestal redelijk vast maar voor de rest van de week zorg ik dat ik voor de warme maaltijd (minstens 3 dagen) een voorraadje groente, vlees (soms vis), peulvruchten, eieren en rijst/pasta/noodles in huis heb waar ik de rest van de week uit kan kiezen en verschillende combinaties mee kan maken. Soms kook ik groente voor 2-3 dagen die ik vervolgens in verschillende gerechten kan verwerken.  Of ik kook juist rijst voor meerdere dagen en voeg hier op de dag zelf wat groente en vlees of peulvruchten aan toe. Voor overdag zorg ik dat ik verschillende basisproducten in huis heb zoals brood, havermout, crackers, afbakbroodjes, verschillende soorten beleg, eieren, fruit, noten, yoghurt, kwark, yoghurtdrink etc. Zo houd ik genoeg ruimte over om te eten waar ik op dat moment behoefte aan heb.

*Dat wil niet zeggen dat dit DE manier is en dat dit ook voor jou zou moeten werken. Het is een manier die toevallig voor mij goed werkt. 

Hieronder een aantal praktische tips hoe je zelf aan de slag kunt met flexibel mealplannen:

– Wen jezelf aan om 1 keer per week tijd vrij te maken voor het maken van een (flexibele) planning. Meestal werken dit soort dingen het best als je dit op een vast moment doet. Het idee is dus niet dat je van maandagochtend vroeg tot zondagavond laat moet bedenken wat, wanneer en hoeveel je allemaal gaat eten. Het idee is vooral de je bekijkt hoe je week eruit ziet is en hoe je die week zo gezond mogelijk kunt eten. Een aantal maaltijden kun je vast bedenken maar doe dat vooral niet met militaire precisie.

– Bedenk eerst eens wat je zou willen eten deze week in plaats van wat de minste calorieën bevat.

– Bedenk alvast voor 3 dagen het avondeten. Zo houd je namelijk ook nog ruimte over om op andere dagen iets anders te eten of om hier en daar wat te schuiven.

– Breng in kaart welke dagen druk zijn en welke rustiger. Zo houd je je planning realistisch en kun je alvast bedenken hoe je ook ondanks de drukte toch een voedzame maaltijd op tafel kunt zetten. Wellicht kun je vooraf iets klaarzetten of vragen of iemand anders in huis kan helpen.

– Zorg ervoor dat je wat te kiezen hebt. Om maar een voorbeeld te noemen: of ik ‘s ochtends zin heb in brood, rijstwafels, crackers, havermout of een afbakbroodje, ik heb het allemaal in huis.

– Soep is een handige manier om extra groente binnen te krijgen. Zowel handig als lunch, tussendoortje en avondeten.

– Net als soep is rauwkost een goede toevoeging aan je maaltijden of tussendoortjes. Doe dit alleen als je het ook daadwerkelijk lekker vindt. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk door alvast een voorraadje te wassen en snijden. Dan hoef je het de rest van de week alleen nog maar te pakken.

– Kook alvast wat eitjes die je gedurende de week aan je maaltijden toe kunt voegen of als tussendoortje kunt eten. Een gekookt ei (ongepeld) is 4-7 dagen houdbaar.

– Zorg dat je genoeg voedzame basisproducten in huis hebt zoals groente, fruit, (zilvervlies)rijst, aardappelen, pasta, peulvruchten, noten, eieren, brood, crackers, havermout, muesli, yoghurt, kwark, (plantaardige) zuivel etc.

Samengevat:

Neem wekelijks even de tijd om vooruit te denken. Bedenk alvast een aantal maaltijden vooraf zodat je op momenten dat je het drukker hebt geen impulsieve beslissingen hoeft te nemen. En zorg tot slot dat er genoeg basisproducten in huis zijn waaruit je kunt kiezen. Het voordeel van niet alles tot in de puntjes vastzetten is dat je minder snel het gevoel krijgt dat je iets niet goed doet en dat je daarnaast meer leert luisteren naar je persoonlijke voorkeuren.

Reactie plaatsen