Gezonde goede voornemens

Gezonde goede voornemens

We zitten weer aan het begin van een nieuw jaar. Hét moment waarop veel mensen, misschien jij ook wel, als onderdeel van de goede voornemens weer starten met een streng dieet. Maar hé, waarom zou dit jaar anders zijn dan alle andere jaren? Waarom zou dat diëten nu ineens wel werken? Dus in plaats van te kiezen voor een streng dieet wil ik je vragen het dit keer eens anders aan te pakken.

Goede voornemens… Wellicht vind je het onzin. En in veel gevallen kan ik je daar geen ongelijk in geven. Veel goede voornemens zijn namelijk veel te hoog gegrepen. Van de een op de andere dag je leven compleet om moeten gooien omdat je van jezelf 7 dagen per week moet sporten en nooit meer mag snoepen heeft niet heel veel kans van slagen. En dat moet je ook helemaal niet willen!

Toch kan een nieuw jaar nieuwe energie brengen om het een en ander aan te pakken in je leven. Er hoeft dus helemaal niet zoveel mis te zijn met een goed voornemen, zo lang het een beetje realistisch blijft. Ik laat je graag met een aantal voorbeelden zien hoe je met betrekking tot je gezondheid toch met goede voornemens aan de slag kunt.

Tip: zie je goede voornemen vooral als iets waardoor je wat meer je best gaat doen voor jezelf in plaats van dat je vanaf nu élke dag iets moet. Geef jezelf ruimte om te ontdekken en voor verbetering.

Gezonde goede voornemens om uit te kiezen:

Beter voor jezelf zorgen

In plaats van jezelf te verplichten op wéér een streng dieet te gaan kun je veel beter goed voor jezelf leren zorgen. Bijvoorbeeld in de vorm van op tijd naar bed gaan, vaker nee zeggen tegen anderen en ja tegen jezelf, meer water drinken, tijd nemen voor ontspanning, een gezonde maaltijd voor jezelf koken, ongezonde relaties verbreken, vaker je gevoelens uitspreken etc.

Meer groente/fruit eten

Dit voelt al heel anders dan “ik moet elke maaltijd x gram groente eten”. Neem ook de tijd om te onderzoeken hoe je meer groente toe kunt gaan voegen en wat voor jou werkt. Groente kun je op veel manieren toevoegen, denk aan: rauwkost, omelet met groente, soep, gegrilde groente op een broodje, extra toevoegen bij de warme maaltijd, maaltijdsalade, smoothie etc.

Vaker je lichaam bewegen op een manier die goed voelt voor jou

Je hoeft echt geen doelen te stellen die je verplichten élke dag minimaal een uur een specifieke vorm van lichaamsbeweging uit te oefenen. Onderzoek welke vorm van lichaamsbeweging bij je past in plaats van wat de meeste calorieën verbrandt. Wat vind je leuk om te doen? Wat voelt goed voor je lichaam?

Voel wat eten met je lichaam doet

Je lichaam heeft over het algemeen het beste met je voor. In plaats van “ik ga geen suiker meer eten!” probeer eens wat vaker bewust te ervaren wat verschillende soorten voedsel met je lichaam doet. Soms hebben we suiker nodig om ons goed te voelen, dit kan zowel lichamelijk (bijv. tijdens het sporten of bij een lage bloedsuikerspiegel) als mentaal (niets mis met een beetje troosteten op zijn tijd) zijn. Maar over het algemeen zal je merken dat maaltijden die minder (toegevoegde) suikers bevatten een beter gevoel geven in je lijf.

Om een lang verhaal kort te maken: niets mis met af en toe wat strenger zijn en jezelf een schop onder je kont geven. Maar het heeft gewoon echt geen zin om alles of niets doelen te stellen die je toch niet vol kunt houden. Je zorgt er op deze manier alleen maar voor dat je je vroeg of laat ontzettend rot voelt omdat je het wéér niet vol hebt kunnen houden. Ga er vanuit dat je niet élke dag met je goede voornemens aan de slag zult gaan en dat is oke.

PS: Gelukkig nieuwjaar! 🙂

Reactie plaatsen