Decemberstress

Decemberstress

Onder het mom van ‘in december heeft het toch geen zin‘ staan de eerste afspraken voor januari alweer gepland. De feestdagen komen er duidelijk weer aan. Voor velen een mooie tijd en voor minstens zo veel een periode van stress (en verdriet door het gemis van geliefden).

Uitpuilende supermarkten, uitgebreide kerstdiners, verplichte familiebezoekjes, dresscodes, werkborrels… December lijkt vaak al gauw he-le-maal overgenomen te worden door eten en (verplichte) gezelligheid. De feestdagen kunnen je flink met de neus op de feiten drukken wanneer je een stressvolle relatie met eten en je lichaam hebt.

Voor wie het nodig heeft, 3 tips om december met wat minder stress door te komen.

Leg de lat wat lager voor jezelf

Of het nu je doel is om wat gewicht te verliezen of gewoon gezonder te eten, het is helemaal oke om de lat de ene keer wat hoger te leggen dan de andere keer. December is een goed moment om die lat wat lager te leggen wanneer je dit een lastige maand vindt. De lat lager leggen lijkt voor velen een onmogelijke taak omdat er alleen zwart of wit is, lijnen of geen rem hebben. Maar echt, probeer het eens. Dit begint bij het besef en accepteren dat je een mens bent en geen robot. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

December telt 31 dagen

In mijn praktijk ervaar ik dat december vaak in zijn geheel afgeschreven wordt. “Ik kom in januari wel weer want december heeft toch geen zin.”. Ook dit heeft natuurlijk met het wel of niet kunnen verlagen van de lat te maken. Heb je weleens van selffulfilling prophecy (zelfvervullende voorspelling) gehoord? Dit betekent dat doordat je er zelf al van uitgaat dat iets mis gaat dat het ook mis zal gaan. Wat als je vandaag besluit dat heus niet héél december dramatisch zal verlopen? December telt meer normale dagen dan feestdagen. Hoe realistisch is het dat elke dag als een mislukking zal voelen?

Sta jezelf toe om te genieten

Onze Westerse wereld stort zich nu eenmaal volledig op eten rond de feestdagen. Daar kun je je tegen verzetten, en dat moet je ook zeker doen als je daar de behoefte toe voelt. Ik schrijf dit voor jou als je diep van binnen juist wel zorgeloos wilt genieten van al dat lekkers. Een gezond voedingspatroon is in mijn ogen juíst een voedingspatroon waarin je kunt genieten van eten. Gezondheid wordt niet bepaald door élke afzonderlijke hap voedsel die je tot je neemt.

Geef jezelf toestemming. Sta jezelf toe om, het liefst een aantal dagen, maar op zijn minst één maaltijd alles te eten waar je op dat moment zin in hebt. Sta jezelf kruidnoten en chocoladeletters toe. Sta jezelf toe niet eindeloos te zoeken naar verantwoorde kerstrecepten. Sta jezelf die heerlijke saus toe. Sta jezelf brood met kruidenboter toe. Sta jezelf oliebollen toe. Sta jezelf kerststol met roomboter toe. Sta jezelf het dessert toe én al dat lekkers dat er mogelijk nog nakomt. Sta jezelf toe om niet te hoeven compenseren. Sta jezelf een outfit toe waarin je je comfortabel voelt. Sta jezelf het aangeven van grenzen toe (je bent niemand verantwoording schuldig over je lijf en/of wat je eet). Sta jezelf toe om geen goede voornemens met betrekking je gewicht te hebben.

Sta jezelf toe om te genieten.

Eten hoeft niet stressvol te zijn en ik help jou maar al te graag om op een relaxte manier met eten om te gaan. Gun het jezelf om weer te leren genieten van eten. Twijfel je of ik de juiste persoon ben om je te helpen? Neem gerust eerst vrijblijvend contact op.

 

 

Reactie plaatsen