#WTO2022: Medische drinkvoeding

#WTO2022: Medische drinkvoeding

Deze week, 7 t/m 11 november, is het de Week tegen ondervoeding (#WTO2022). Deze week wordt door Kenniscentrum Ondervoeding extra aandacht voor ondervoeding gevraagd. Ondervoeding ontstaat als iemand langere tijd niet voldoende energie of voedingsstoffen binnenkrijgt. Het gevolg is dat iemand onbedoeld veel gewicht en spiermassa verliest. Ondervoeding komt vooral bij zieken en ouderen voor.

Eerder deze week deelde ik al tips over gezond aankomen, feiten over ondervoeding en tips om de eiwit-inname te verhogen. De voorkeur heeft altijd om te proberen met normale voeding de calorie inname te verhogen. Soms lukt dit niet. Wanneer eten moeizaam gaat, bijvoorbeeld door een verminderde eetlust, pijn of slikklachten kan medische drinkvoeding een uitkomst bieden.

Medische voeding is speciaal samengestelde voeding die gebruikt kan worden bij ziekte en ondervoeding. De voeding is rijk aan energie, vetten, eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en soms vezels. De medische voeding is zo samengesteld dat deze een volledig voedingspatroon zou moeten kunnen vervangen wanneer normaal eten niet meer mogelijk is.

Soorten drinkvoeding

Vaak hebben mensen wel een idee bij medische drinkvoeding maar hebben geen idee dat er allerlei verschillende soorten en smaken zijn. Zo is er drinkvoeding op basis van o.a. melk, yoghurt en sap. Daarnaast heb je ook medische voeding in de vorm van vla en soep. Smaken variëren van chocolade, vanille, mokka, cappuccino, kokos, neutraal tot allerlei fruitsoorten.

- Minder stress rondom eten.
- Kost geen energie om klaar te maken.
- Veel energie in kleine hoeveelheid (125 ml bevat 300 kcal).
- Er zijn allerlei soorten en smaken waardoor er voor iedereen wel iets tussen zit.
- Wordt vergoed door de zorgverzekering.
- Levering aan huis wanneer voorgeschreven door een diëtist.

Variëren met drinkvoeding

Variëren met drinkvoeding vergroot de kans op een betere therapietrouw (de mate waarin adviezen opgevolgd worden). Variëren kan dus o.a. met de eerder genoemde verschillende soorten drinkvoeding. Ook kan de drinkvoeding op verschillende manieren gebruikt worden. Zo is er bijvoorbeeld een 'neutrale' variant die in een soep, in pannenkoekbeslag of als basis voor warme chocolademelk gebruikt kan worden. De smaken mokka, cappuccino, koffie, karamel en vanille kunnen als basis voor ijskoffie gebruikt worden. Daarnaast lenen de fruitsmaken zich prima om verwerkt te worden in een smoothie.

De kosten voor medische drinkvoeding worden vanuit het basispakket vergoed wanneer een diëtist of arts deze voeding voorschrijft. Wel worden de kosten altijd eerst verrekend met het verplichte eigen risico.

Een diëtist kan je helpen om met behulp van een volwaardig voedingspatroon en eventueel aanvullend medische drinkvoeding je voedingstoestand te verbeteren. Jaarlijks wordt er 3 uur dieetadvies vergoed vanuit het basispakket, dit geldt voor iedereen in Nederland (wordt eerst verrekend met het eigen risico). Neem vrijblijvend contact op als u vragen heeft of een afspraak wilt maken.


 

Reactie plaatsen