Diepvriespizza of afhaalpizza?

Diepvriespizza of afhaalpizza?

Ik zag bij Nu.nl een artikel voorbij komen over pizza. Een onderzoek van het Voedingscentrum toont aan dat pizza uit de supermarkt meestal een betere keuze is dan pizza van een pizzaketen. En daar vind ik wat van.

Ik ben overigens niet tegen het lezen van etiketten, er staat handige informatie op die zeker bij kan dragen aan het maken van gezonde keuzes. Ook is er heus niets mis met het kiezen voor een diepvriespizza omdat deze minder calorieën bevat dan een pizza van een pizzaketen. 

De stress en schaamte die dit soort artikelen kan veroorzaken, dát is waar het me om gaat. En voor die mensen wil ik deze informatie graag wat meer nuanceren. Feitelijk laat dit onderzoek enkel zien dat diepvriespizza in de meeste gevallen minder calorieën bevat. Maar is dit dan automatisch ook de betere keuze? Taal doet er toe en in het betreffende Nu.nl artikel worden dingen geschreven die soms nogal kort door de bocht zijn. 

Een voorbeeld:

"Wie een beetje let op zijn gezondheid, doet er goed aan om de pizzadoos even om te keren in de supermarkt."

Met andere woorden: als je het etiket niet leest let je niet op je gezondheid. Zoals ik eerder al schreef ben ik echt niet tegen het lezen van etiketten. Maar het is natuurlijk onzin dat je niet op je gezondheid let als je geen etiketten leest. Het lezen van etiketten kan immers ook obsessief zijn en een eetstoornis in stand houden. Dan is het vele malen gezonder om geen etiketten te lezen. 

Gezondheid is een breed concept waar voeding zeker een kleine bijdrage aan levert. Maar om met voeding onze gezondheid te ondersteunen is het gelukkig niet nodig alles tot in detail uit te rekenen. Ook is het niet erg als niet élke hap die we nemen direct iets bijdraagt aan onze lichamelijke gezondheid. Het gaat uiteindelijk om het grote plaatje. En dat grote plaatje gaat trouwens ook nog eens vele malen verder dan onze voedselinname.

Ook viel het volgende zinnetje mij op:

"Veel mensen kiezen blindelings hun favoriete pizza en gedrag veranderen is lastig, weet van Kuppeveld."

Mij lijkt het niet meer dan logisch dat je je favoriete pizza kiest als je pizza eet. Ik vind het belangrijk om voldaan te zijn na een maaltijd. Zo geeft een diepvriespizza mij bijvoorbeeld meestal geen voldoening (iets meer voldoening als ik er een half zakje geraspte kaas overheen gooi 😉). Een afhaalpizza geeft me daarentegen wel voldoening. Een pizza in een restaurant met een heerlijk glas wijn geeft me trouwens nog meer voldoening.  

Is het in een wereld waarin zoveel mensen al continu met militaire precisie elke stap en hap coördineren niet beter om dit juist eens los te leren laten? Kunnen genieten van pizza, welke pizza dan ook, dat klinkt in mijn oren pas gezond.
Reactie plaatsen