Volkoren vs. wit

Volkoren vs. wit

Op onderstaande afbeelding (via @thefitnesscheff_) zie je 50 gram ongekookte volkoren pasta en 50 gram ongekookte witte pasta. Van het één wordt gezegd dat het je dun maakt en van het ander wordt gezegd dat het je dik maakt. Dit is gek. Beide varianten bevatten namelijk precies evenveel calorieën, namelijk 172 kilocalorieën. Het zou dus helemaal niets uit moeten maken of je witte pasta of volkoren pasta eet.

Volkoren betekent dat er gebruik is gemaakt van de gehele (gemalen) graankorrel (afbeelding via Voedingscentrum). Niet alleen de meelkern maar ook de kiemen en zemelen worden gebruikt. De kiem en zemel bevatten juist de meeste vezels en voedingsstoffen. Bij witte pasta, brood etc. wordt enkel gebruik gemaakt van de meelkern, als je dit maalt heb je bloem.

Ik leg je graag uit waarom witte pasta net zo gezond kan zijn als volkoren pasta. Voor ik dat doe wil ik eerst met een paar voordelen van volkoren pasta beginnen. Deze voordelen zijn trouwens ook van toepassing op bijvoorbeeld volkorenbrood of andere volkoren producten.

  • Hoe meer vezels een voedingsmiddel bevat hoe langer je over het algemeen verzadigd bent.
  • Vezels kunnen de opname van koolhydraten vertragen waardoor je bloedsuikerspiegel langzamer stijgt (vooral interessant voor mensen met diabetes en sporters).
  • Vezels zijn belangrijk voor een gezonde stoelgang. De volkoren pasta zou je dus helpen beter te kunnen poepen.
  • Zoals eerder genoemd zitten de meeste voedingsstoffen in de kiem en zemel, de volkoren pasta bevat daardoor meer ijzer en B-vitamines dan de witte pasta.

Zo, dat waren een aantal voordelen van vezels/volkoren. Volkoren pasta is dus sowieso beter/gezonder dan witte pasta, ik hoor het je al denken. Heel zwart-wit gezien is volkoren pasta inderdaad de meest voedzame keuze in vergelijking met witte pasta.

MAAR…

Juist. Er is een grote maar. Of eigenlijk een flink aantal maren. Pasta is niet het enige dat je die dag of die week eet. In het grotere plaatje, bijvoorbeeld de rest van de dag of de rest van de week hoeft het niet zo heel veel uit te maken welke pasta je kiest.

Ik zal een aantal praktische voorbeelden laten zien waarin je zal zien dat de witte pasta de meest voedzame keuze was.

  • Volkoren pasta carbonara met spek zonder groente vs. witte pasta met gerookte kipfilet en groente.
  • Je wilde eigenlijk voor de tweede dag op rij een pizza bestellen maar hebt uiteindelijk toch wat witte pasta gekookt en vond nog wat diepvriesgroente. Een voedzamer en goedkoper alternatief dan pizza bestellen. Win-win.
  • Je hebt een licht verteerbare maaltijd nodig omdat je gaat hardlopen. Een vezelarme maaltijd (witte pasta met niet teveel groente en zonder al teveel vet) is in dit geval een stuk gunstiger i.v.m. de verteerbaarheid. Hoe meer vezels en vet hoe meer kans op darmklachten tijdens het sporten.

Dit is ook hoe ik het mijn cliënten in de praktijk altijd uitleg. Heb je nog nooit volkoren pasta geprobeerd? Probeer het eens, misschien vind je het lekker of proef je geen verschil. In dat geval is volkoren pasta zeker de betere keuze. Maar je hoeft dus ook zeker niet in paniek te raken als er alleen witte pasta voor handen is. Ook is het geen probleem als je volkoren pasta niet lekker vindt. Er zijn gelukkig zoveel andere manieren om voldoende vezels binnen te krijgen.

Genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen is gelukkig niet afhankelijk van één maaltijd. Ik vind het belangrijk dat er minsten zoveel aandacht is voor smaakbeleving en voldoening van een maaltijd als het aantal voedingsstoffen dat een maaltijd bevat.

Heb jij vaak het idee dat bepaalde voedingsmiddelen goed of slecht zijn? Ik help je graag op een meer relaxte manier met eten omgaan. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen via mijn contactformulier.

Reactie plaatsen