#WTO2022: Een aantal feiten over ondervoeding

#WTO2022: Een aantal feiten over ondervoeding

Deze week, 7 t/m 11 november, is het de Week tegen ondervoeding (#WTO2022). Deze week wordt door Kenniscentrum Ondervoeding extra aandacht voor ondervoeding gevraagd. Ondervoeding ontstaat als iemand langere tijd niet voldoende energie of voedingsstoffen binnenkrijgt. Het gevolg is dat iemand onbedoeld veel gewicht en spiermassa kan verliezen. Ondervoeding komt veel bij zieken en ouderen voor. 

Een aantal feiten over ondervoeding op een rij:

- Gemiddeld is één op de vier tot vijf mensen in ziekenhuizen, zorginstellingen en in de thuiszorg ondervoed.

- De totale kosten van ondervoeding door ziekte werd in het SEO-rapport 'Ondervoeding onderschat' uit 2014 geschat op bijna €2 miljard in 2011.

- Onderzoek door het Kenniscentrum Ondervoeding bij een half miljoen Nederlandse ziekenhuispatiënten toonde aan dat de opnameduur in het ziekenhuis bij mensen die bij opname als ondervoed geclassificeerd waren 1,4 dag langer was.

- Zowel dikke als dunne mensen kunnen ondervoed raken. Ondervoeding is namelijk een gevolg van onbedoeld gewichtsverlies (meestal) in combinatie met een acute of chronische ziekte. Door ziekte kan het lichaam meer energie en voedingsstoffen vragen dan anders.

- Er zijn verschillende methoden om ondervoeding vast te stellen, onbedoeld gewichtsverlies is een van de belangrijkste voorspellers. Er is sprake van ondervoeding wanneer iemand onbedoeld >5% gewicht verliest in 6 maanden of >10% over een periode langer dan 6 maanden.   

- Onvoldoende voedselinname in combinatie met ziekte en/of inactiviteit (bedlegerigheid) leidt tot een verminderde spiermassa. Dit is een belangrijk kenmerk van ondervoeding. 

Ben je de afgelopen tijd onbedoeld gewicht verloren en heb je moeite om je gewicht weer op peil te krijgen? Een diëtist kan je helpen om met het juiste voedingspatroon het gewicht weer stabiel of omhoog te krijgen. Je hebt jaarlijks recht op 3 uur vergoeding voor dieetadvies door de zorgverzekering. Liever eerst zelf aan de slag? In deze blog vind je een aantal algemene adviezen die kunnen helpen je calorie-inname te verhogen. 

Reactie plaatsen