19 oktober 2019 

Wat is normaal eten?

Ik heb het vaak over ‘normaal eten‘. Wat natuurlijk ontzettend vaag is. Toch denk ik dat we stiekem allemaal best een idee hebben bij hoe een normaal voedingspatroon eruitziet. Of hoe het er vooral niet uitziet. Ik spreek vaak mensen met de wens om weer gewoon normaal te kunnen eten, gewoon weer mee te kunnen doen. Niet continu bezig te hoeven zijn met eten. Maar hoe doe je dat in een wereld met zoveel tegenstrijdige berichten, diëten en bangmakende informatie? Durf jij nog te vertrouwen op wat jij denkt dat normaal is voor jou?

Wat is niet normaal?

Ik vind het niet normaal om…

  • elke dag calorieën te moeten tellen
  • geen koolhydraten te eten
  • krampachtig elke vorm van toegevoegd suiker te vermijden
  • je schuldig te moeten voelen na het eten van iets lekkers
  • etentjes met vrienden/familie uit de weg te gaan omdat het niet in je dieet past
  • elk voedingsmiddel het label goed of fout te geven
  • het eten van iets lekkers ‘zondigen’ of een ‘guilty pleasure’ te noemen
  • je hele weekmenu met militaire precisie vooruit te plannen

Oftewel: ik vind het niet normaal om alles krampachtig onder controle te willen houden.

Normaal bestaat niet

Eigenlijk bestaat er natuurlijk helemaal niet zoiets als ‘normaal eten’. Normaal is niets meer of minder dan dat wat de meerderheid als de norm ziet. Wat we normaal vinden verandert ook continu. Wat we 10 jaar terug abnormaal vonden kan vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld zijn.

Ondanks dat normaal eten eigenlijk niet echt bestaat, praat en schrijf ik er toch verdacht vaak over. De reden waarom ik deze term vaak gebruik is omdat veel mensen die mijn hulp vragen aangeven dat ze ‘weer gewoon normaal willen eten’. Veel mensen hebben dus toch een bepaald beeld bij het woord normaal, ook al weten ze vaak nog niet zo goed hoe dit er dan uit zou moeten zien.

Probeer er voor jezelf ook eens over na te denken. Hoe ziet normaal eten er voor jou uit?
Als je het lastig vindt deze vraag te beantwoorden, bedenk dan eens hoe normaal eten er vooral niet uitziet.

Wat betekent normaal eten voor mij?

Als ik het heb over normaal eten dan doel ik vooral op de manier waarop je met eten omgaat. Oftewel, hoe is jouw relatie met eten? Uiteraard zijn er de Richtlijnen Goede Voeding die ons vertellen wat we nodig hebben om ons lichaam te voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Een mooi uitgangspunt, maar wanneer je hier obsessief en krampachtig mee omgaat vind ik het nog steeds niet normaal. Normaal eten betekent voor mij op een ontspannen manier keuzes kunnen maken over wat, wanneer en hoeveel je eet. Het betekent daarnaast weten welke voedingsmiddelen en keuzes bijdragen aan een gezond lijf én een voldane mind. Normaal eten betekent voeden én genieten, zonder stress en schuldgevoelens.

Het meest normale voedingspatroon is het patroon dat past bij jouw wensen, (smaak)voorkeuren, gezondheid en hoe je je leven wilt leven.

Streven naar een normaal voedingspatroon betekent alles behalve streven naar perfectie. Gezond eten kan nog steeds het doel zijn zonder alle strenge regels en richtlijnen die je gewend bent van een dieetLeer streven naar een gezonde basis waarin je zonder schuldgevoelens en stress flexibel kunt zijn en kunt genieten van lekker eten.

Jarenlang diëten en alle daarbij horende strenge regels is niet iets dat je zo één twee drie loslaat. Je hoeft het niet alleen te doen, ik help jou het eeuwige diëten stap voor stap loslaten. Heb je vragen of wil je graag samen met mij werken aan een gezonde relatie met eten? Laat het me weten via onderstaand contactformulier.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down