Gegratineerde groente

Klik hier voor uitleg over mijn portiegroottes, productkeuzes en waarom ik geen voedingswaarde (o.a. calorieën) bereken. 

Ingrediënten (ongeveer 4 personen):

- 1 bloemkool
- 1 broccoli
- 1 grote ui
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 200 ml melk
- 75 ml groentebouillon
- 100 gram geraspte kaas
- peper en zout

Bereiding:

- Verwarm de oven voor op 200 graden.

- Snijd de broccoli en bloemkool in ongeveer gelijke roosjes en blancheer zo'n 2 minuten in een grote pan met kokend water en zout.

- Snijd ondertussen de ui in halve ringen.

- Maak de saus d.m.v. een roux (bekijk hier een kort instructiefilmpje). Gebruik hiervoor een steelpan met dikke bodem en verhit hierin de bloem en boter zo'n 5 a 10 minuten op middelhoog vuur. Blijf goed roeren.

- Voeg al roerende de melk en bouillon toe en roer hier tot slot ook de helft van de kaas door tot deze helemaal gesmolten is. Breng op smaak met zwarte peper, kruiden naar keuze en eventueel nog wat extra zout.

- Verdeel de broccoli, bloemkool en ui over een ingevette ovenschaal en verdeel hierover de saus. Strooi vervolgens de rest van de kaas over de saus.

- Zet de ovenschotel 10 minuten in de oven tot de kaas mooi goudbruin is.

Eet smakelijk!


 


 

Reactie plaatsen