
Geroosterde pompoensoep met wortel en gepofte knoflook
Er is weinig dat zo troostrijk is als een kom dampende pompoensoep op een frisse herfstdag. De zachte, geroosterde pompoen en wortel zorgen voor een lichtzoete smaak, terwijl de knoflook uit de oven een heerlijke diepte geeft. De specerijen maken het nét kruidiger, en de kokosmelk maakt het romig zonder dat het zwaar wordt.
Het fijne aan deze soep is dat hij voedzaam én eenvoudig is. Terwijl de groenten in de oven roosteren, kun jij rustig de rest voorbereiden. Even pureren, wat verse tijm of pompoenpitten erover, en je hebt een bord vol comfort dat ook nog eens bomvol groenten zit. Perfect als lunch of lichte avondmaaltijd, en stiekem nóg lekkerder de volgende dag.
Ingrediënten:
- 450 gram pompoenblokjes, diepvries
- 1 grote winterpeen (ongeveer 200 gram)
- 1 bol knoflook
- 1 grote ui
- 200 ml (light) kokosmelk
- klein blikje tomatenpuree
- 1 liter groentebouillon (2 tabletten)
- kruiden/specerijen gedroogd: pumpkin spice, gemberpoeder, gemalen komijnzaad, peper en zout
- optioneel: verse tijm, pompoenpitten en chili-olie ter garnering
- olijfolie
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Schil ondertussen de wortel en snijd in ongeveer gelijke stukken als de pompoenblokjes.
- Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en verdeel hier de wortel en pompoen over. Giet hier een scheut olijfolie over en verdeel er vervolgens een theelepel gemberpoeder, twee flinke theelepels pumpkin spice en wat peper en zout over. Meng alles goed door elkaar.
- Snijd de top van de knoflookbol eraf. Leg de onderkant op een stuk aluminiumfolie en giet lekker wat olijfolie over de knoflook. Vouw het aluminiumfolie goed dicht zodat er geen vocht kan ontsnappen en zet dit tussen de wortel en pompoen op de ovenplaat. Dit gaat 30 minuten de oven in.
- Dan snijd je de ui in stukjes. Deze hoeft niet helemaal fijn gesnipperd te worden. De staafmixer gaat er straks toch doorheen. Wanneer de wortel, pompoen en knoflook nog max. 5 minuten in de oven moet verwarm je een scheut olijfolie in een soeppan. Bak hierin de ui op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten aan. Voeg dan de tomatenpuree en een flinke theelepel gemalen komijnzaad toe. Dit bak je nog een paar minuutjes op laag vuur mee, vergeet niet te roeren af en toe.
- Na 30 minuten haal je het pompoen-wortel mengsel en de knoflook uit de oven. Voeg allereerst de wortel en pompoen bij de ui. En haal dan de bol knoflook uit het aluminiumfolie en knijp de zacht geworden knoflook uit de schil in de soeppan (let op: dit is heet). Roer alles goed door elkaar en voeg dan de bouillon toe. Laat het geheel nog zo'n 15 minuten op laag vuur pruttelen.
- Tot slot voeg je de kokosmelk toe en pureer je met behulp van een staafmixer de soep tot een glad geheel. Garneer eventueel met wat verse tijm en pompoenpitten.
Eet smakelijk!