Geroosterde pastinaaksoep

Klik hier voor uitleg over mijn portiegroottes, productkeuzes en waarom ik geen voedingswaarde (o.a. calorieën) bereken.  


Ingrediënten (4-6 personen):

- 500 gram pastinaak (ongeveer 4 stuks)
- 400 gram witte bonen uit pot (uitgelekt en afgespoeld)
- 2 middelgrote uien
- 6 tenen knoflook
- 1000 ml groentebouillon (4 blokjes)
- verse tijm
- peper en zout
- olijfolie
- sap van een halve citroen

Garnering (optioneel):

- gebakken spekjes / hamblokjes
- pompoenpitten
- extra tijm

Bereiding:

- Verwarm de oven voor op 175 graden.

- Schil ondertussen de pastinaak met behulp van een dunschiller en snijd in gelijke plakken van ongeveer 2 cm. Halveer de uien en snijd deze net als de pastinaak in plakken.

- Voeg de pastinaak en ui bij elkaar in een grote kom en voeg hier een flinke scheut olijfolie aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Vervolgens voeg je hier ook verse tijm aan toe. Ik gebruikte de blaadjes van 3 a 4 takjes. De blaadjes verwijder je het makkelijkst door ze in tegengestelde richting via het takje naar beneden te trekken. Probeer harde takjes in je soep te vermijden. 

- Roer alles goed door elkaar met behulp van je handen en verdeel daarna alles over een met bakpapier beklede ovenplaat. Verdeel tot slot de knoflook over de plaat, let op: je hoeft de knoflook nog niet te pellen. Zet dit zo'n 45 minuten in de oven tot alles mooi goudbruin is gekleurd.

- Zet een grote pan op het vuur wanneer de geroosterde groentes bijna klaar zijn. Verhit hierin een klont boter of scheut olijfolie en roerbak de witte bonen een aantal minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de geroosterde groentes toe en bak dit nog even mee. Vergeet niet eerst het velletje van de knoflook te verwijderen (als het goed is kun je de geroosterde knoflookpuree er zo uitknijpen).

- Voeg de bouillon toe en laat het geheel 5 minuutjes zachtjes koken. Pureer de soep met behulp van een staafmixer tot een gladde massa en voeg vervolgens naar smaak het sap van (ongeveer) een halve citroen toe.

- Schep de soep in een mooie kom en gebruik ter garnering eventueel nog wat extra tijm, gebakken spekjes en/of pompoenpitten.

Eet smakelijk!


 

Reactie plaatsen