Boekrecensie: Glucoserevolutie

Boekrecensie: Glucoserevolutie

Het boek Glucoserevolutie geschreven door Jessie Inchauspé lag al een tijdje onaangetast in mijn boekenkast. Ondertussen heb ik het gelezen en deel ik graag mijn bevindingen met je. Jessie Inchauspé, ook wel glucosegoddes op Instagram, heeft een bachelor in wiskunde en master in biochemie en bouwde in Silicon Valley mee aan apps die mensen helpen om met hun gezondheid om te gaan. Ze heeft zelf geen diabetes maar heeft bijgedragen aan onderzoek naar permanente glucosemonitoring waarbij een sensor 24 uur per dag je bloedsuiker bijhoudt. Haar bevindingen deelde ze eerst met vrienden en familie maar later met de hele wereld via Social Media en uiteindelijk dit boek.

Te mooi om waar te zijn?

De teksten "dit boek verandert je leven" en "krijg grip op je bloedsuikerspiegel, verbeter je gezondheid en eet wat je wil" maakten me in eerste instantie een beetje huiverig. Als anti-dieet diëtist gingen mijn voelsprieten gelijk uitstaan. Dit klinkt namelijk veel te mooi om waar te zijn en ietwat overdreven.

Het boek is opgedeeld in drie delen. In deel 1 wordt uitgelegd wat glucose is, in deel 2 wordt uitgelegd waarom glucose schadelijk is en deel 3 gaat over het voorkomen van bloedsuikerpieken. Alles wordt op een simpele, grappige en aan de hand van duidelijke illustraties uitgelegd.

De 10 actiepunten waarmee je bloedsuikerpieken voorkomt volgens Jessie Inchauspé:

1. Eet in de goede volgorde

2. Voeg een groen voorgerecht toe

3. Stop met calorieën tellen

4. Voorkom een ontbijtpiek

5. Suiker = suiker, dus kies op smaak

6. Eet het zoet liever toe dan tussendoor

7. Grijp voor het eten naar de azijn

8. Beweeg na het eten

9. Als je toch wilt snacken, neem dan iets hartigs

10. Kleed de koolhydraten goed aan

Adviezen, geen regels

Deze punten hebben Jessie zelf en haar online community geholpen bij het stabiliseren van hun bloedsuiker en gezondheid te verbeteren. Hier vind je ook een hoop praktijkvoorbeelden van terug in het boek. Het gros van deze punten lijken me in de praktijk goed uit te voeren. Sommige punten zou ik zéker niet aanraden, bijvoorbeeld het drinken van azijn (slecht voor je tanden en weinig onderbouwd dat het écht zinvol). Daarnaast is het vooral belangrijk dat deze adviezen geen keiharde regels worden. En dat is meteen wel het grootste gevaar van dit boek. Dat koolhydraten wederom in het verdomhoekje verdwijnen. Als je dit boek met een nuchtere en nieuwsgierige blik kan lezen staan er zeker nuttige adviezen in. Zeker voor mensen met diabetes.

Wat me vooral opvalt is dat de schrijfster glucosepieken als de oorzaak van al het kwaad ziet. Ik ben het er best mee eens dat glucosepieken veel invloed op ons welbevinden kunnen hebben. Zo kunnen glucosepieken o.a. invloed hebben op onze stemming, energie, slaapkwaliteit en hoeveel honger we hebben. Maar onze gezondheid is lang niet alleen afhankelijk van een stabiele bloedsuikerspiegel. Was het maar zo makkelijk.

Conclusie

Ik heb er zeker wat van opgestoken en er staan adviezen in waar ik weleens mee zou willen experimenteren. Dat is denk ik ook hoe je dit boek zou moeten gebruiken. Neem het vooral niet aan als enige waarheid en laat je niet bang maken voor koolhydraten. Elk lijf is anders, iedereens bloedsuikerspiegel reageert ook anders.

Op zoek naar leuke en leerzame boeken? Hier vind je een verzameling boeken die ik met veel plezier gelezen heb.

Reactie plaatsen