Hoe ziet een normaal voedingspatroon eruit? Daar is uiteraard geen eenduidig antwoord op te geven, normaal is voor iedereen anders. Regelmatig spreek ik mensen met de wens om weer gewoon normaal te kunnen eten, gewoon weer mee te kunnen doen. Niet continu bezig te hoeven zijn met eten. Maar hoe doe je dat in een wereld met zoveel tegenstrijdige berichten over voeding, diëten en continu geconfronteerd worden met bangmakende informatie? Durf je nog wel te vertrouwen op wat jij denkt dat normaal is voor jou?
Wanneer ik spreek (of schrijf) over normaal eten dan bedoel ik vaak een manier van eten zonder restricties, dus vrij van diëten. Daarnaast is vooral ook genoeg eten belangrijk en eten op een manier die jou voldoening geeft en aansluit op jouw persoonlijke voorkeuren. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op je voedingspatroon kunnen te maken hebben met gezondheid, cultuur, omgeving en welvaart.
Wat is niet normaal?
Ik vind het niet normaal om…
- elke dag calorieën te moeten tellen
- geen koolhydraten te eten
- elke vorm van toegevoegd suiker krampachtig vermijden
- je schuldig moeten voelen na het eten van iets lekkers
- etentjes met vrienden/familie uit de weg te gaan omdat het niet in je dieet past
- elk voedingsmiddel het label goed of fout te geven
- het eten van iets lekkers ‘zondigen’ of een ‘guilty pleasure’ te noemen
- je hele weekmenu met militaire precisie vooruit te plannen
Om een lang verhaal kort te maken: ik vind het niet normaal om je voedingspatroon obsessief onder controle te willen houden.
Hét normale voedingspatroon bestaat niet
Zoals ik al schreef bestaat er natuurlijk helemaal niet zoiets als ‘normaal eten’. Normaal is niets meer of minder dan dat wat de meerderheid als de norm ziet. Wat we normaal vinden verandert ook continu. Wat we 10 jaar terug abnormaal vonden kan vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld zijn.
De reden waarom ik deze term vaak gebruik is omdat veel mensen die mijn hulp vragen aangeven dat ze ‘weer gewoon normaal willen eten’. Veel mensen hebben dus toch een bepaald beeld bij het woord normaal, ook al weten ze vaak nog niet zo goed hoe dit er dan uit zou moeten zien. Misschien herken je het wel.
Probeer er voor jezelf ook eens over na te denken. Hoe ziet normaal eten er voor jou uit?
Als je het lastig vindt deze vraag te beantwoorden, bedenk dan eens hoe normaal eten er vooral niet uitziet.
Wat betekent normaal eten voor mij?
Normaal eten draait dus eigenlijk om de manier waarop je met eten omgaat. Oftewel, hoe is jouw relatie met eten? Uiteraard zijn er de Richtlijnen Goede Voeding die ons vertellen wat we nodig hebben om ons lichaam te voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Een mooi uitgangspunt, maar wanneer je hier obsessief en krampachtig mee omgaat kunnen het nog steeds regels zijn.
Normaal eten betekent voor mij op een ontspannen manier keuzes kunnen maken over wat, wanneer en hoeveel je eet. Het betekent daarnaast weten welke voedingsmiddelen en keuzes bijdragen aan een gezond lijf én een voldane mind. Normaal eten betekent voeden én genieten, zonder stress en schuldgevoelens.
Het meest normale voedingspatroon is het patroon dat past bij jouw wensen, (smaak)voorkeuren, gezondheid en hoe je je leven wilt leven.
Streven naar een normaal voedingspatroon betekent alles behalve streven naar perfectie. Gezond eten kan nog steeds het doel zijn zonder alle strenge regels en richtlijnen die je gewend bent van een dieet. Leer streven naar een gezonde basis waarin je zonder schuldgevoelens en stress flexibel kunt zijn en kunt genieten van lekker eten.
Jarenlang diëten en alle daarbij horende strenge regels heb je niet zomaar afgeleerd. Je hoeft dit gelukkig niet alleen te doen, ik help jou het eeuwige diëten stap voor stap loslaten. Heb je vragen of wil je graag samen met mij werken aan een gezonde relatie met eten? Laat het me weten via mijn contactformulier.