Tijd nemen voor jezelf

Tijd nemen voor jezelf

Weet je wat ik altijd zo zonde vind?

Mensen die zichzelf compleet wegcijferen voor anderen.

Ben jij iemand die altijd maar voor anderen bezig is? Deze is voor jou.

Er is natuurlijk niets mis met het helpen van mensen, hartstikke goed juist. Maar er is weinig goeds aan het continu rennen en vliegen voor anderen wanneer dit ten koste gaat van jezelf. Ik zie zo vaak mensen in mijn praktijk, met op zich realistische doelen, die geen kans van slagen hebben omdat ze gewoonweg helemaal geen tijd hebben om met zichzelf aan de slag te gaan.

Net als eten, online shoppen, gamen en roken kan ‘zorgen’ een vorm van vluchtgedrag zijn. Altijd maar bezig. En dat onder het mom van “Ik ben nu eenmaal een zorgzaam mens.”.

Vraag jezelf het volgende eens af:

 1. Worden mijn grenzen overschreden wanneer ik anderen help?
 2. Voel ik mij vaak emotioneel en lichamelijk leeggezogen na het helpen van anderen?
 3. Werkt de ondersteuning die ik bied?
 4. Wat motiveert mij om de ander te helpen?
 5. Raak ik geïrriteerd door mijn rol in deze situatie?
 6. Heb ik het idee dat ik mezelf moet bewijzen door te helpen?
 7. Ben ik wel de juiste persoon om te helpen in deze situatie?
 8. Heb ik de ander gevraagd hoe deze geholpen wil worden (en heb ik écht geluisterd)?
 9. Verlies ik door te helpen dingen die ik belangrijk vind?
 10. Voel ik mezelf vaak hulpeloos en ondergewaardeerd?

Het is echt mogelijk mensen waar je van houdt te ondersteunen zonder jezelf te vernietigen.

Wanneer het helpen van anderen je in de weg staat om zelf een volwaardig leven te leiden onthoud dan dat anderen helpen niet ten koste van jezelf hóeft te gaan. Het is echt mogelijk mensen waar je van houdt te ondersteunen zonder jezelf te vernietigen. Het begint met het stellen van grenzen en nee zeggen.

Een aantal tips:

 • Je hoeft nu natuurlijk niet je hele agenda in één keer schoon te vegen en tegen alles en iedereen boos NEE te schreeuwen. Begin klein. Durf je niet direct nee te zeggen? Geef aan dat je er even over na wilt denken wanneer iemand je iets vraagt. Het is echt oke om eerst te checken of het daadwerkelijk in je agenda past.
 • Neem jezelf ook echt voor dat je een keer nee gaat zeggen. Spreek met jezelf af dat je deze week minimaal één keer nee gaat zeggen, of op zijn minst niet direct ja.
 • Gun je jezelf eigenlijk geen tijd voor jezelf? Als je het jezelf niet eens waard vindt om wat vrije tijd te hebben dan is het wellicht tijd om eens te gaan praten met iemand.
 • Leuk als je ineens tijd over hebt omdat je minder aan het rennen en vliegen bent. Maar wat ga je met de overgebleven tijd doen? Maak eens een lijstje met alles dat je leuk vindt en nog wilt doen. Dit motiveert om ook daadwerkelijk vaker nee te zeggen, er staat immers iets leuks tegenover.

Afgelopen jaar besloot een cliënt van mij dat het genoeg was. Ze was op. Moe van het continu rennen voor iedereen. Ik weet nog dat tijdens ons eerste consult haar puberdochter zo’n 6 keer gefrustreerd belde of en zo niet WANNEER ze dan eindelijk klaar was. Dochterlief wilde namelijk graag opgehaald worden van school. Dit was geen uitzondering. De eerste stap die mevrouw nam was dat haar dochters vaker met de bus naar school gingen. Dit motiveerde haar om vervolgens ook tegen andere mensen en projecten nee te zeggen. En denk je nu echt echt dat haar dochters hier slechter van werden? Natuurlijk niet.

Wees een beetje zuinig met je tijd. Je krijgt het maar een keer. 

Tegen wie of wat ga jij op korte termijn een keer nee zeggen?

Reactie plaatsen